Oversikt

Å være en uke i Roma er en enestående opplevelse av kultur, historie og folkeliv. Under oppholdet i Den evige staden er vi omgitt av store ruiner, kirker og historiske minnesmerker. Etter vårt syn bør ei reise til Roma være ei kunnskapsreise. Vi har arrangert over ti turer hit og har etter vårt syn et godt tilrettelagt opplegg. Når vi også er så heldige å ha en av byens beste norsktalende guider, da kan vi trygt anbefale denne turen. Med sin store kunnskap og fortellerevne makter ho å åpne byen for oss. Vi skal se de mest kjente stedene sentralt i byen og har satt av en hel dag i Vatikanet. Den starter med audiens hos paven. En dag drar vi ut om den gamle bymuren og besøker en katakombe og den mektige Pauluskirken. Vi skal bo sentralt i Roma.

 


Påmeldingsfrist: snarest

Dato: står på vent til koronarestriksjonene blir opphevet

Påmelding: Lidvar Nygjerde, 90870941 eller Lidvar@kunnskapsreise.no

Inkludert

  • To reiseledere som er tett på gruppen hele tiden
  • En av de beste norsktalende guider i Roma
  • Hotell i dobbeltrom
  • Transfer til og fra flyplassen
  • Alle billettene og høreapparat til severdighetene.
  • Buss den dagen vi skal ut om byen (Til katakombene/ Pauluskirken)
  • Måltider som beskrevet i programmet – alle frokostene og en middag

Ikke inkludert

  • Lunsj
  • De fleste middagene
  • Turistskatt 6 euro per person per døgn
Download pdf brochure

Mandag

Reise- og etableringsdag

Utreise Gardermoen, men vi kan ordne med tilslutningsbilletter.

Estimert ankomst Roma 14.00

Etter å ha fått rommene våre på Hotel Ripa i Trastevere, gjør vi oss litt kjente i byen.

Om kvelden blir det velkomstmiddag hos «Tante Paula»

Tirsdag

En guidet tur gjennom sentral Roma

Vi møter guiden ved Spansketrappa der Bjørnson og Undset bodde. Herfra går vi til verdens mest berømte fontene, Trevifontene som henter sitt vann fra en av de få romerske akveduktene som ennå er i bruk. Apropos vann: Vannet i kranene i Roma kan drikkes! Her kan vi sammen med mange andre kaste mynter over venstre skulder for å sikre gjensyn med byen eller for å ønske oss noe annet. Hver morgen kan veldedighetsorganisasjonen Caritas hente opp store pengesummer. Neste stopp er verdens best bevarte oldtidstempel, Pantheon, som ble «kristnet» på dramatisk vis. Her er det mye å se, men mest imponerende er den gigantiske kuppelhvelvingen og de veldige bronseportene som henger på hengsler fra 123 e.Kr.

Ikke langt herfra ligger Piazza Navone, kunstnertorget, Romas sosial sentrum med et yrende folkeliv ikke minst om kveldene. Her kan vi beundre Berninis imponerende fontene og Borrominis bølgende barokkfasade på San Agnese kirken.

Denne vandringen ender på Piazza Campo de’ Fiori, blomstertorget. Vi går bort til statuen av Giordano Bruno som på dette stedet ble brent i 1600 fordi han ville skille politikken fra religionen!

Onsdag

Audiens hos Paven, etterpå en guidet tur gjennom Vatikanmuseet og Peterskirka

Denne dagen må vi starte tidlig for det er mange som skal til Petersplassen, kanskje så mange som 30000! I audiensen blir navnene på de ulike gruppene lest opp. Vår gruppe kalles «students from Norway». Når vi hører det må vi reise oss og gjerne kvittere med et rop eller en sang. Så holder paven en kort tale på mange språk. Når messen er over, går vi for å få oss lunsj.

Klokka 13.00 skal vi møte Kirsten ved inngangen til Vatikanmuseet, verdens største museum. Omvisningen går forbi noen av de mest berømte og fineste kunstverker som er laget. Vi blir presentert for vakre kunstgjenstander, skulpturer, malerier og gedigne globeliner. Kunstverker er laget av renessansens og barokkens største arkitekter og kunstnere. Målet i museet er naturligvis det Sixtinske Kapell med sine mektige freskomalerier av Michelangelo. Før vi går inn i museet, vil Kirsten fortelle hva vi skal se inne i kapellet. For mange er stunda her en sterk religiøs opplevelse.

 

Vi går så direkte til Peterskirka som ligger vegg-i-vegg. Verdens største kirke reist over apostelen Peters grav. Det tok 120 år å bygge denne praktfulle basilikaen. Også her har multitalentet Michelangelo satt sitt preg. Den gigantiske kuppelen er hans største arkitektoniske bragd. Det er mulig å gå opp i kuppelen. Vi stopper også ved «Pieta», der Maria holde sin døde sønn. Dette er det eneste kunstverket Michelangelo signerte med en «M».

Torsdag

Oldtidens Roma, Forum Romanum og Colosseum

Vi møtes på Veneziaplassen som ligger like inn til rådhusplassen, en plass som er designet av selveste Michelangelo. Vi får høre en underlig historie om en rytterstatue som står der. Herfra går vi forbi en kopi av statuen av ulvinnen og Romulus og Remus. Så kommer vi inn i Forum Romanum. Herfra ble det mektige Romerriket styrt.

Her vandret de mektige keiserne og vestalinnene som holdt liv i den «evige ilden». Nå viser vår guide at ho er en stor pedagog. Ho tar med det som hadde størst betydning i oldtiden. Vi synes steinene taler og det blir liv i Forum Romanum. Vi rusler langs Sacra, den hellige veien. På begge sider sees ruiner av templer, finans-og rettsbygninger. Vi går ut av området forbi Titusbuen med sine mektige relieffer av de hellige karene Titus hadde tatt med seg fra tempelet i Jerusalem.

Relieffene viser hvordan de hellige karene så ut, f.eks den syvarmede lysestaken som er et viktig symbol for jødene. Ingen jøde har noen gang gått gjennom denne buen, det ville bli for «kjänsligt».

Dagens tur ender i det kolossale Colosseum, bare besøket her er verdt turen til Roma. Vi kan ikke tro det vi ser før vi har sett det, og høre Kirsten fortelle. Utrolig!

Fredag

Til egen disposisjon. Tilbud om tur til Vesuv og Pompeii

Pompeii og Roma utfyller hverandre. Her får vi mer se hvordan byene var. Pompeii har vært hermetisk lukket i snart to tusen år. Turen dit tar ca. 3,5 timer, men på veien nedover vil vi undervise i ulike tema. Når vi farer forbi Monte Casino vil vi fortelle om det berømte slaget fra siste krig. Første stopp er Vesuv dersom det er vær til det. Det er en spesiell opplevelse å stå på kraterkanten og se røken stige opp og kjenne svovellukta. Uhyret sover, men kan våkne når som helst. Da er katastrofen et faktum for en million mennesker bor like inn til Vesuv.

Etter lunsj tar vår flinke guide, Tarja Vilen, oss gjennom Pompeis gater. Utgravningen fører oss rett inn i livet slik det var i oldtiden. Valgplakatene på veggene er der, husene, kafeene og de offentlige badene. Alt gir en nesten uhyggelig livaktighet. Menneskene ligger slik de lå da de ble levende begravd av aske og pimpstein.

Vi vil anbefale denne kunnskapsreisen tilbake i tid.

Lørdag

Til egen disposisjon. Tilbud om en mini byvandring.

Vi vet om noen godbiter som guiden ikke er innom. Vi går sammen med de som måtte ønske det en tur som varer to-tre timer. Caravaggio er en av de meste berømte malerne i barokken. Et stormende liv med skapte stor kunst. I San Luigi dei Fancesi er der et helt sideskip med hans bilder. Ikke langt herfra, i San Agostina kirken finner vi en minneplate skrevet på nynorsk! Den forteller at her hviler nordmøringen Olav Trondson, en populær erkebiskop som døde på ei reise til paven. Får vi tid, så er det mange severdigheter vi kan ta med i dette området. Gerd Helga er mer kjent med handlestedene/ handlegatene så ho kan gi tips og vise vei. Roma er en meget enkel by å ta seg fram i. Vi får gode kart på hotellet. En dag på byen er bra!

Søndag

Det kristne Roma: Katakombene, Pauluskirka, Scala Santa og Laterankirka 

Det er 60 katakomber i Roma, underjordiske gravplasser. Det er en spesiell opplevelse å gå i gangene med små og større gravplasser gravd inn i sidene. Kilometer etter kilometer med ganger i flere etasjer.

Vi drar herfra til en av en av Romas vakreste kirker, men som få får anledning til å besøke da den ligger litt utenfor sentrum: San Paulo fuori le Mura. (Pauluskirka) Den er bygget, slik som mange andre kirker, over graven til hellige personer. Her kan vi se ned på kista hvor de mener levningene av Paulus ligger.

Neste stopp er et lite klenodium, Scala Santa, Den Hellige Trapp. I følge tradisjonen er den flyttet hit fra Jerusalem. Den var denne trappen Jesus vandret gikk da han skulle i forhør hos Pontius Pilatus. Troende fra hele verden søker hit for å krype opp denne trappen.

Siste stopp er domkirken i Roma, den mektige Basilica di Giavanni in Laterano.

Om kvelden drar vi til nonnene, til «L’Eau Vive di Roma» til en kulinarisk opplevelse. Middagen blir da avslutningsfesten på denne reisen.

Mandag

Hjemreise

Fra Roma kl 13.20 med ankomst Gardermoen 16.30

En av kveldene prøver vi å få med oss en konsert, klassisk musikk.

Download pdf brochure